Diamanter

När man bedömer diamanter talar man i regel om de fyra parametrarna, cut, carat, clarity och color, gemensamt benämns dessa som “de fyra C:na. En rå diamant ser ofta ut som två pyramider staplade med sina bottnar mot varandra. Vanligvis sågar man dessa itu och får då två stycken grundstenar som man sedan avgör hur man skall slipa. De vanligaste slipningarna ser ni nedan. Vi levererar diamanter till runt omkring 200 stycken guldsmeder runt om i landet. Våra återförsäljare finner du under fliken återförsäljare.

Rund

Runda briljantslipade diamanter är den mest populära.Teorier om ljusetsformler ligger till grund för kunskapen om den optimala briljantslipningen. En Briljant ger dig den bästa balansen mellan slipning,färg och klarhet. Briljantslipningen som har 57 st facetter har satt standarden för alla andra diamantformer,och står för mer än 70% av alla diamanter som säljs idag.

Princess

Prinsess slipningen den populäraste slipningen av kvadratiska diamanter. Den har spetsiga hörn och kvadratisk form. Prinsess slipningen är perfekt om du vill ha någon annan form än den vanligaste runda briljanten. De flesta kvadratiska och rektangulära slipningarna får inte riktigt samma briljans som den runda briljanten men prinsesslipningen är slipad för att få mesta möjliga briljans från en sådan form.

Flander

De flesta kvadratiska och rektangulära slipningarna når inte upp till briljantslipningens briljans,men flanderslipningen är så nära man kan komma. Flanderslipningen har åtta kanter och slipad för att ge så mycket lyster som möjligt.Liksom övriga rektangulära diamanter kan flanderslipningen variera i förhållandet mellan längd och bredd.

Oval

Ovalslipningen har en vacker briljans liknande den runda briljantslipningen och är perfekt för den som tycker om briljantslipningen men ändå vill ha en lite mer ovanlig diamant.

Droppe

Droppslipade diamanter får sin karaktäristiska tårform genom sin spetsiga och sinrunda sida.Tankarna förs till myten om att diamanter är gudarnas tårar.

Triangel

Vår kollektion England består av en stor diamant i mitten, som omges av nio mindre diamanter, som tillsammans bildar en bukett av 570 fasetter. Detta skapar ett utseende som liknar en enda stor diamant, men till ett betydligt lägre pris.

Smaragd

Som namnet antyder utvecklades smaragdslipningen från början för smaragder.Den har inte samma briljans som en briljantslipad diamant ,men den kan ha ett bredare och mer mildare reflektion av ljuset.Smaragdslipade diamanter kan variera kraftigt i hur rektangulära de är.Det som gör formen annorlunda är dess paviljongsom är slipad med rektangulära fasetter.

Cushion

Cushionslipningen har runda hörn och stora fasetter och liknar en kudde till formen. Cushion är en klassisk slipning och påminner om den äldre oldcut men med fler fasetter. Förhållandet mellan längd och bredd varierar mellan olika stenar.

Trapets

Trapezoid eller trapets, är en unik slipform av diamanter som är mer lämpad för att kombineras med andra stora diamantslipningar. Slipningen är en komplicerad process och kräver invecklade färdigheter för att uppnå den högsta nivån av precision och symmetri. De flesta trapets diamanter används parvis och är avsedda för användning som sidostenarna som förbättrar en större central sten i tex ringar.

Baguette

Namnet på baguetteslipning kommer förstås från det franska brödet. Slipningen kanantingen vara väldigt lång eller mer som en smaragdslipning i formen. Bagutteslipadestenar har relativt få fasetter

Hjärta

 

Hjärtslipning anses förstås vara den mest romantiska slipningen då den kombinerar hjärta och diamant , som är kärlekens två starkaste symboler. Hjärtslipningen får lite olika utseende beroende på förhållandet mellan längden och bredden.

 

Navett

Formen på en navettslipad diamant kan maximera diamanten i förhållande till dess vikt (carat) och får då diamanten att se större ut. Den här formen ser fantastisk ut med briljant- eller droppslipade sidostenar. Längden på den navettslipade diamanten får dessutom fingret att se långt och smalt ut.

Asscher

Den här vackra och unika slipformen är nästan identisk med smaragdslipningen förutomatt den är kvadratisk.Formen skapades 1902 av den berömda slipningsmästaren JosephAsscher.Asscherslipningen är mycket snygg och ger en något antik känsla av 20-talet och30-talets designstil.

<script type="text/javascript" src="https://4cs.gia.edu/interactive-4cs/js/embed.js?tool=cut" charset="UTF-8"></script>