Diamantens Slipning

Slipkvalitet är den faktor som tänder en diamants eld, gnista och glans. Attityd och skönhet hos en viss diamant beror mer på slipkvalitet än någonting annat.

De klassificeringssystemet som används för standardrunda-briljanter i D-Z färgområdet baseras på bedömningen av sju komponenter. De första tre ljusstyrkan (det totala ljuset som reflekteras från en diamant), eld (ljusets dispersion i spektrumets färger) och scintillation (mönstret av ljusa och mörka områden och ljusflampar eller gnistrar när en diamant flyttas) – är utseende-baserade aspekter. Det återstående fyrviktsförhållandet, hållbarhet, polska och symmetri – är relaterad till diamantens design och hantverk.

I GIA: s system utvärderas varje komponent individuellt, med hänsyn till den relativa betydelsen av den komponenten i diamantens totala snittkvalitet. Varje snittkvalitet, baserad på en relativ skala från Excellent to Poor, representerar ett antal proportionsuppsättningar och uppseendeväckande framträdanden. Det finns många olika proportions satser som ger attraktiva diamanter.

Titta till exempel från en sidovy av en standardrund briljant. Huvudkomponenterna, från topp till botten, är kronan, rondisten och paviljongen. En rund briljantslipad diamant har 57 eller 58 fasetter, den 58: e är en liten platta på botten av paviljongen som är känd som kuletten. Den stora, plana fasetten på toppen är bordet. Diamantens proportioner hänvisar till förhållandet mellan tabellstorlek, kronvinkel och paviljongjup. Det är viktigt att notera att ett stort antal proportionskombinationer är möjliga, och dessa påverkar slutligen stens interaktion med ljus och hur attraktiv diamanten är för den som tittar på den.

Även om det är viktigt att överväga många komponenter när man bedömer den övergripande slipningen och kvaliteten på runda briljant slipade diamanter, spelar en persons preferenser också en roll. Eftersom varje slipkvalitet representerar ett brett spektrum av proportionsuppsättningar, har individer friheten att välja vilket speciellt utseende de föredrar inom klassområdet.

Slipning och form

 

Diamantindustrin såväl som allmänheten kan använda slipning, färg, klarhet och caratvikt för att hjälpa dem att fatta mer informerade beslut vid bedömning och inköp av runda briljant slipade diamanter.

Många förväxlar ofta orden slipning och form. De tänker slipning som diamantens form eller kontur snarare än arrangemanget av fasetter som behövs för att skapa ett attraktivt uppseende.

Rund är formen som används i de flesta diamantsmycken. Alla andra konturer är kända som fancy former. Exempel på traditionella fancy formade diamanter är marquise, päron och oval. Hjärtan, trianglar och en mängd andra är också alltmer populärt i dagens smycken.