Vad är Fluorescence?

Har du någonsin lagt märke till termen “Fluorescens” i ett smyckes sammanhang? Visste du att några, men inte alla, diamanter visar effekter under ultraviolett ljus? För de flesta som köper diamanter kommer fluorescens att vara ett icke-problem, men vissa kan vara förvirrade av termen. Nedan finns vanliga frågor och hjälpsamma svar om fluorescens. På ett certifikat refererar fluorescens till styrkan eller intensiteten av diamantens reaktion på långa UV vågor, vilket är en viktig del av dagsljuset. Det ljus som sänds ut varar så länge som diamanten utsätts för en ultraviolett källa.

Är fluorescens vanligt?
Ja. Av de diamanter som lämnats till för certifiering under det senaste decenniet uppvisar cirka 25% till 35% viss grad av fluorescens. Emellertid visar endast 10% av dessa fluorescens som kan påverka utseendet (dvs styrkor noterade på certifikat som medium, stark eller mycket stark).

I mer än 95% av de diamanter som uppvisar fluorescens är den synliga färgen blå. Blått är komplementärfärgen till gul, den vanligaste tonade färgen i diamanter, blå fluorescens kan göra gulaktiga diamanter ser vit eller färglös ut. I sällsynta fall är reaktionen på fluorescens gul, vit eller annan färg.

Vad är diamantfluorescens?
Diamantfluorescens, i sin enklaste form, är den effekt som ultraviolett (UV) ljus har på en diamant. När du står under ett blått ljus eller ultraviolett ljus, kan du ibland se dina vita kläder bli ljusare eller dina tänder verkar glöda. Detta är samma effekt som diamanten har under UV-strålarna. Fluorescens är det synliga ljuset som en diamant avger när den utsätts för UV-strålarna.

Vilken inverkan har fluorescens på utseendet på en diamant?
För överväldigande majoriteten av diamanter har styrkan av fluorescens ingen betydande märkbar effekt på utseendet. I GIA Fluorescence Study fann man att den genomsnittliga personen inte kunde skilja mellan en diamant med fluorescens och en diamant utan.

Ska jag köpa en diamant som uppvisar fluorescens?
Frågan om att köpa en diamant som uppvisar fluorescens är väldigt personlig, eftersom en diamants utseende måste tas som en helhet. Andra faktorer kan påverka färgutseendet starkare än fluorescens, till exempel hur diamanten har slipats, om diamanten ses i naturligt eller konstgjort ljus, och även vad du har på dig en viss dag.

Polering & Symmetri

Polering hänvisar till den övergripande jämnheten och tillståndet hos diamantens yta. Detta är typiskt ett resultat av den poleringsprocess som skäraren utför. Polering mäts i en skala från Excellent till poor. Där excellent är den bästa poleringen och poor den sämsta.

Symmetri å andra sidan hänvisar till exakt form, övergripande disposition, placering och inriktning av indivuduella fasetter. Symmetri mäts precis som polering från excellent till poor.